Java won the war but how to keep the peace
Dinsdag 18 september sprak Steve Jones, CTO Capgemini UK, in Utrecht waarbij hij bovenstaande titel hanteerde.
Lange tijd was er namelijk sprake van een strijd van Java vs de rest van de wereld.
Onderzoeksbureau Gartner voorspelde jaren geleden dat Oracle en SAP de bslissende stem zouden hebben welk platform leidend zou worden.
Inmiddels hebben beide partijen definitief gekozen voor java als ontwikkelplatform, evenals partijen als IBM, Google en bv Nokia.
@Steve : "Java won because it focused on enterprise and business problems".
Hiermee is de strijd gestreden en is Java het platform waarop de applicaties van de toekomst worden gebouwd. Er is geen ander platform ter wereld dat zo breed ondersteund wordt en er zijn op dit moment meer dan 3.000.000 java developers wereldwijd.
Het lang gehanteerde argument dat de perfomance van Java niet goed zou zijn is voorgoed verleden tijd en dus is het wachten op nieuwe argumenten waarom men geen Java zou moeten gebruiken.
Om dit te voorkomen moet er bij de inrichting van het platform wel goed gekeken worden waarvoor het platform gebruikt gaat worden. In tegenstelling tot een operating systeem als windows waarbij alle functionaliteiten standaard geïnstalleerd zijn (en blijven) is het zaak om bij Java alleen dat te gebruiken en te installeren dat echt nodig is. Voor een pure desktopapplicatie is een webserver toch waarschijnlijk niet nodig.
Uiteraard zijn er ook mensen die verwijzen naar de ingewikkelde structuur van de inrichting van Java en verwijzen dan naar de voordelen van Ruby, PHP en andere scripttalen.
Klopt, de infrastructuur van Java is niet altijd gelijk te doorgronden maar er zit een logische opbouw in en is erg goed te onderhouden.
Misschien dat de initiële bouw in PHP sneller gaat, ook al zijn er geen standaard developmenttools voor PHP, onderhoud op een PHP applicatie vergt aanzienlijk meer tijd en kennis.
Dat Ruby makkelijk op te zetten is, is een feit, dat er ongetwijfeld teveel code wordt gegenereerd geloof ik meteen want dat doen alle tools die code genereren. Verder ben ik te weinig thuis nog in Ruby om er een gefundeerde mening over te hebben en ik verheug me dan ook op de sessie over Ruby in Zeist volgende week.
("Perl, PHP and Ruby is for ADHD developers” – Steve Jones - Het zal dus een drukke avond zijn in Zeist.)
Daarnaast speelt er zich een grote strijd af aan de voorkant van de applicatie. Nu Ajax als de ontwikkeling wordt gezien voor interactieve programma’s, komen nu alle grote partijen met tools (Flex, Silverlight en JavaXF) want Ajax is en blijft gewoon een verzamelwoord voor reeds lang bestaande zaken als DOM en Javascript.
Oracle had al voor er gesproken werd over Ajax componenten in hun ADF-library die hetzelfde deden, alleen is er nu een algemeen woord voor. Voor Oracle wel makkelijk en JSF is op deze manier ook nog steeds een juiste optie met makkelijk te gebruiken web2.0 componenten, nu opeens Ajax-componenten.
Ook hier zal de tijd ons leren al denk ik wel dat Sun en Microsoft erg laat gereageerd hebben op de ontwikkelingen bij Adobe die daardoor een voorsprong hebben die ze niet snel zullen afstaan. En dat Adobe van Flex open source heeft gemaakt zal hun enkel helpen, naast het feit dat Flex en Java elkaar erg goed verdragen.