Drupal, overheid en webrichtlijnen 2
Nu ik al menig implementatie van een Drupalwebsite in overheidsland heb gedaan zie je gelukkig dat steeds meer gemeenten en semi-overheid instanties gebruik gaan maken van Drupal als hun CMS-systeem. (of andere open source systemen) Hierdoor is er nu ook een goed initiatief genomen door het ministerie van BZK om, naast Drupal te gebruiken, ook mee te ontwikkelen aan tools die er voor moeten zorgen dat men zich houdt aan de webrichtlijnen. Deze zijn in Nederland strakker dan in menig ander land en hoewel Drupal zijn developers laat committen aan accessibility is dit niet gelijk aan de webrichtlijnen van WCAG 2.0 Met name de editors die beschikbaar zijn voldoen niet aan de richtlijnen en plaatsen vaak inline styling.
De overheid is daar nu in samenwerking met diverse softwarebedrijven mee bezig om een editor te creëren die daar wel aan voldoet en de hoop is dat deze nog dit jaar te testen is. Vanaf nu geldt voor nieuwe sites de nieuwe webrichtlijnen 2. Deze zijn helaas niet toetsbaar in Nederland maar wel via Tingtun in Noorwegen. Niet dat de verschillen met webrichtlijnen 1 erg groot zijn maar is het wel praktisch dat je snel kan checken of elk inputveld in een formulier een label heeft. Zonder in detail te treden is het verschil tussen webrichtlijnen 1 en 2 als volgt beschreven door Raph de Rooij van Logius.
Versie 1 is gebaseerd op HTML als basistechnologie, terwijl versie 2 een trapje hoger gaat zitten en technologieën die ‘door toegankelijkheid ondersteund worden’ als basis heeft. Bovendien is versie 2 gelaagd: 22 richtlijnen zijn aangevuld met succescriteria, technieken/fouten. Versie 1 was vooral een bulk van 125 richtlijnen. Versie 2 is ook robuust: WCAG 2.0 is integraal overgenomen. Versie 1 was niet 1-op-1 gelijk aan WCAG 1.0. Dat werkt door in een aantal verschillen in toepassingen. Zo is bijvoorbeeld een Javascriptloos alternatief niet altijd vereist en zijn unieke en duurzame URL’s geen basiseis meer.
Technisch gezien zijn er de volgende wijzigingen :
- Een verbetering is dat de nieuwe WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2 de mogelijkheid bieden om technologieën als bijvoorbeeld PDF-bestanden en JavaScript toegankelijk aan te bieden. Terwijl in versie 1 van de richtlijnen altijd een alternatief in HTML (zonder JavaScript en Stylesheets) beschikbaar moest zijn, hoeft dit alternatief nu niet altijd meer geboden te worden. Wel dient de content uiteraard toegankelijk te worden aangeboden. Voor JavaScript wordt bijvoorbeeld vereist dat de namen en rollen van elementen altijd duidelijk moeten zijn en dat toetsenbordtoegankelijkheid altijd dient te zijn geborgd.
- Bestanden die als download worden aangeboden op een pagina worden bij versie 2 van de richtlijnen beschouwd als onderdeel van de website. Daarom dienen bijvoorbeeld PDF-bestanden toegankelijk te worden aangeboden.
- Op niveau A worden meer eisen gesteld aan het gebruik van formulieren: elk invoerveld dient een goed geassocieerd tekstlabel te hebben. Dit kan door middel van het label element (standaard webform functionaliteit) en wanneer dat niet mogelijk is, door middel van een title attribuut. Daarnaast dienen de elementen fieldset, legend en optgroup gebruikt te worden als dat nodig is.
- Volledige toetsenbordtoegankelijkheid wordt nu op niveau A beoordeeld. Zorg ook voor een logische tabvolgorde en een logische leesvolgorde in de broncode (dat is de volgorde die voorleessoftware volgt).
- Op niveau A moeten de koppen met header elementen (h1-h6) worden aangegeven. Daarnaast moeten pagina’s een titel hebben die het onderwerp van de pagina beschrijft
- Pagina’s dienen foutloos te parsen op niveau A. Het gebruik van de HTML5 specificatie hoeft daarbij geen problemen op te leveren. Niet alle modules komen door deze test en moeten worden aangepast in Drupal.
Helaas zijn er ook nog altijd wel enkele onduidelijkheden. Hoewel HTML5 geen problemen hoeft te geven is men er nog niet uit wat wel en niet mag. Ook wordt er met nog geen woord gerept over CSS3. Ik denk dat ik iets te snel wil.