Cobol voor de webapplicatie
Nadat de website verder is ontwikkeld dan een statische site voor bedrijven en de webapplicatie zijn intrede heeft gedaan is er veel veranderd.
Er heerst een “strijd” tussen .Net en Java waarbij de gevestigde naam strijdt tegen de open-source community. Maar ook derde partijen als Adobe gaan zich mengen in de strijd.
Het voordeel van .Net is dat er een duidelijke ontwikkelomgeving is die wordt aangegeven door Microsoft. Niet bepaald Agile, om toch een nadeel te noemen.
Het voor- en nadeel van Java is dat er zoveel mensen zoveel ideeën hebben en deze met elkaar delen dat het steeds moeilijker lijkt te worden om te kiezen welke tool voor welk doeleinde gebruikt dient te worden.
Op het gebied van Java wordt de business laag op dit moment toch wel bepaald door Spring en Hibernate.
Tomcat, webspere en Jboss zijn gevestigde servers maar in het MVC-model zijn er toch de meeste keuzes in de V-modus, oftewel de view.
Door de grote keuze is het echter ook steeds moeilijker om te bepalen welke tool geschikt is voor welke applicatie.
Strut vs JSF. JSF lijkt Struts te verdringen maar Struts 2 is een goede verbetering. Echter geldt vaak; eenmaal afgeschaft blijft afgeschaft.
Velocity wordt alom geprezen maar in verhouding nog weinig toegepast.
Javascript vs Ajax, klinkt onlogisch kwa vergelijking maar JSF heeft door zijn eigen lifecyclus soms toch moeite met Ajax en maakt daarom sneller gebruik van Javascript. Maar het zal niet open-source zijn of er is een oplossing (JSF4JSF zoals er ook J4J is, of het jMaki-project etc .etc.)
De techniek en commercie gaat snel verder en nu kijken we allemaal naar Flex vs Laszlo. Beiden maken gebruik van de flashplayer maar Flex sluit uiteraard naadloos aan waar Laszlo altijd iets achter zal lopen. Daarentegen is Flex een commercieel product dat minder releases en bugfixes zal geven dan het open-source Laszlo project.
Gelukkig maakt Ruby zijn grote opmars en komen er alweer diverse nieuwe projecten en technieken aan.
En zo zullen er voorlopig steeds nieuwe technieken komen waarbij we steeds weer de vraag zullen moeten stellen: is dit het cobol voor de webapplicatie?
Het antwoord? Nee, cobol is onverwoestbaar als bedrijfsapplicatie op bv de AS/400, er zal echter geen cobol komen voor het web. Ook Java en .Net zullen dat niet worden.
Iemand al aan het programmeren in D?